Kako kod nas nastaju rasisti

Reč rasizam je totalno glupa. Razlog je što ima gomila “zaštitnika ljudskih prava” kojima ovako etiketiraju sve koji misle drugačije nego oni. A generalno, većina tih NVO-ova samo štiti svoje izvore prihode i želi da dotični traju što više. I to nije ništa specifično za ove prostore, niti smo to mi izmislili.

Eto skoro je tamo negde u nekom selu za koje nisam ni čuo, pokraj nekog tamo grada (neki bi rekli da je to baš u Beogradu, Smederevu ili gde god) se digla rulja da se buni protiv ilegalnih azilanata koji su smešteni u njihovm mestu. I naravno, odmah su krenule etikete: fašisti, rasisti, gadi mi se što dišem isti vazduh sa njima, stidim se što živim na istoj planeti i slično.

Naravno, niko od njih se nije pitao zašto se to dešava. I da li su ti ljudi zaista takvi, ili su prosto samo uplašeni, jer em ih niko ništa ne pita, em im niko ništa ne govori em ih neko uz put po malo potpiruje em ih tamo neki zaštitari etikatiraju i dodatno napadaju i staju na muku.

Dovoljno je da im neko kaže da je čuo kako su emigranti kradu i siluju, da im da neki novinski članak ili da samo kaže da je on lično to čitao i toliko. I malo po malo se javlja mali strah, pa veliki strah, koga uz put neko potpiruje. Onda ih neki debil napadne kroz medije, a oni ne znaju šta će rade i nagonski se brane. A kad vide da njih niko ne ferma 2%, da ih svi napadaju a ne znaju ni zašto,  kad im još neko kaže kako imaju manje prava nego neke “pridošlice”, eto belaja. Vremenom zaista počinju da mrze, iz straha i besa, sve pridošlice. A sve je to moglo da se reši sa malo razgovora. I sve to je krenulo samo zbog izazvanog straha

p.s. i dalje mislim da bi mržnje među ljudima bilo daleko manje kad bi svi trenutni zaštitnici ljudskih prava prestali da seru i napustili ovu planetu. I onako se stide što žive ovde. Vreme je za promene i kako se posmatraju svi oblici “ugroženih manjina”. Sve što treba je da ih vidimo kao ljude, a ne kao manjine. Onog momenta kad to postignemo, nestaće dosta razloga za međusobne mržnje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s